Iwan-Hotnitza

ДА СЕ ВЛЮБИШ В ТОВА КОЕТО Е – уъркшоп

Между 3ти и 8ти август 2018 г. в с. Хотница (Великотърновско) за втора поредна година ще се проведе лятна академия за театър на сетивния Лабиринт. Тази година гост фасилитатор е Юън Бриок, който преди 12 години пося метода на театъра на сетивния Лабиринт в България и проведе серия международни обучения съвместно с българските артисти. Тазгодишният тренинг на тема „Да се влюбиш в това, което Е” си поставя за задача да разгледа и обедини методите на театъра на сетивния Лабиринт и  Mindfulness техниката, позната като инструмент за наблюдение, осъзнаване и хармонизиране на тялото и ума. Връзката между двата метода не е случайна – силното въздействие на театъра на сетивния Лабиринт е тясно свързано със състоянието на разширено съзнание и присъствие  ТУК и СЕГА, което е основният стремеж на Mindfulness.

За спецификата и същността на уъркшопа Юън Бриок пише:„Най-трудното нещо, което някога ще направя е да се влюбя в това, което Е.  Трудността се състои в това, че трябва да се откажа от най-ценното си вярване – от идеята, че има нещо, което точно аз трябва да направя, за да получа каквото и да било. Но ако няма какво да направя, къде е  нуждата от „аз”, който прави? Влюбването е в самото БЪДЕНЕ и няма никой, който да го постигне.

Това, което можем да направим е просто да сме налични за БЪДЕНЕТО, защото повечето от нас дори не го забелязват, прекалено заети в правенето на живота си.  Едно от имената на тази практика е Mindfulness – начин да практикуваме наличност за БЪДЕНЕТО. Тази техника стана много популярна като път за подобряване на психическото здраве и приемане на живота с всичките му инвалидизиращи физически условия.

Да практикуваш mindfulness е като да отидеш на среща с това, което Е. Често се чувстваме непохватни в това: толкова много пъти сме били наранявани преди, че неизбежно ни нахлуват сравнения и съмнения: „Това не е така, както би трябвало да бъде”, „Защо той/тя не млъкне”, „Това просто няма да сработи”. Но постепенно започваме да се сприятеляваме с преживяването си и така влюбването започва.”

За тези от нас, които се занимават с театър на сетивния лабиринт, mindfulness практиката може да ни помогне да се свържем с мистерията, която първоначално ни е довела до тази работа, както и да подобри собствената ни способност осъзнато да присъстваме като пазители на сетивните портали. Тя също така може да бъде и начин да интегрираме опита си от сетивния театър Лабиринт в ежедневния ни живот.

Пет дневния тренинг ще използва mindfulness техниката като основа за създаването на сетивен Лабиринт. Mindfulness за практикуващите театър на сетивния Лабиринт, и театър на сетиения Лабиринт за практикуващите mindfulness. За тези, които са нови и в двете – добре дошли и бъдете готови за чудо!

Обучението  е отворено за ВСИЧКИ, които искат да предприемат вътрешно пътуване към Себе си, да изследват личните си граници, убеждения и вярвания, да проявят творческата си енергия и въображение, както и да открият креативни методи за свързване и общуване с Другия.

>>>>> КОГА: между 3 и 8 август 2018

Събитието ще завърши с представяне на спектакъл-лабиринт на 6 август като резултат от тренинга. Ако имате интерес да преминете през него ни пише на info@sensorytheatresofia.com

>>>>>> КЪДЕ: с. Хотница е красиво и мистично село на 15 км. до Велико Търново, известно с водопада и съкровището намерено в неговото землище. Също така постепенно селото се превръща в център на алтернативна култура с появата на нови чуждестранни заселници. А от две години е и лятна резиденция за лабиринтско изкуство с визията да се превърне в ежегоден фестивал за context oriented arts.

>>>>>> ЦЕНА на тренинга: 300 лв.

>>>>>> ТРАНСПОРТ и НАСТАНЯВАНЕ: участниците сами поемат разходите по транспорта и настаняването си. Възможностите за спане са на хотел във Велико Търново, къщи за гости в с. Хотница или на палатки в мястото на уъркшопа, където условията са фестивални.

Линк към къщата за гости в с. Хотница https://vila.bg/house-baba-hota-3075.html

>>>>>> ЗАПИСВАНЕ за УЪРКШОПА:
В срок до 20 юли 2018  изпратете кратко представяне на себе си, дали имате предишен опит с театър на сетивата или Mindfulness и контакти за обратна връзка на имейл: info@sensorytheatresofia.com или се обадете на 0885617207

Работен език на уъркшопа: английски

>>>>>> КОЙ Е ЮЪН БРИОК?

Юън Бриок е интердисциплинарен артист и изследовател, вдъхновител и учител, създател на уникалната методология Sensory Labyrinth Community Theatre. Вдъхновен от колумбийския театрален антрополог Енрике Варгас, обогатен от срещите си с учители като Аугусто Боал и Тони Парсън, и формиран от разнообразните си занимания с кино, психология, социална работа, психодрама, Mindfulness подход към здравето, арт терапия, Форум театър, Театър на потиснатите (Theater of the opressed) и социален активизъм чрез изкуство, през последните години Юън Бриок се посвещава на създаване на мрежи и общности, които практикуват „креативно гражданство” за позитивна социална промяна и постигане на личностно осъзнаване и свобода.

Юън Бриок е основател и изследовател в европейската мрежа за Context Oriented Arts – „The Republic of the Imagination”, режисьор и арт директор на Theatr Cynefin – платформа за активизъм чрез театър в Уелс и един от основателите на „Drums for Peace” – мрежа за творческа работа с младежи с увреждания, както и баща на 4 деца! Повече за него и проектите му на: http://www.iwanbrioc.com/

>>>>>>> Какво е Театър на сетивата?
Театърът на сетивата е интерактивен творчески процес, при който се създава “site specific” пърформанс. Характерното за този вид театър е, че посетителите не са пасивни зрители, а активни участници и сътворци, които лично се срещат и взаимодействат с артистите. Посетителите преминават индивидуално през специално подготвена инсталация-лабиринт, наситена с необичайни сетивни провокации (слухови, осезателни, обонятелни, визуални и вкусови) и съкровени срещи.

Повече за метода и развитието му в България вижте на https://sensorytheatresofia.com

Проектът се реализира с финансовата подкрепа на програма Мобилност на Национален Фонд Култура.