stipendii

Конкурс за стипендии за Лятна академия за сетивен театър

Театър на сетивата София обявява конкурс за стипендии за предстоящата Лятна академия за сетивен театър “Въображението като протагонист” . От 26 до 30 юли 2019 в с- Хотница ще се проведе за трета поредна година обучение в методите на сетивния театър с водещ Габриел Ернандес – артистичен директор на Teatro de los Sentidos, Барселона.

Благодарение на финансовата подкрепа по проекта на Национален Фонд Култура, програма Творческо развитие, 14 български артисти могат да кандидатстват за стипендии, които да покрият таксата за обучението им в с. Хотница на стойност 300 лв.

Условия и изисквания към кандидатите:

  • Предишен опит в сферата на сетивния театър, съвременното изкуство и арт инсталациите – приоритетно ще бъдат подкрепени артисти с между 2 и 5 години опит, тъй като това обучение ще им помогне да надградят знанията си и ще им даде тласък за по нататъшно развитие
  • Ще бъдат подкрепени до 4 млади дебютиращи артисти без опит, завършили висшето си образование в сферата на сценичните и визуалните изкуства, които изявяват готовност и желание да се включат в следващите два проекта на Театър на сетивата София до края на 2019 г. – за да имат възможност да използват и практикуват наученото от обучението, както и да бъде подкрепена професионална им изява след него.
  • Възраст на участниците – приоритетно ще бъдат подкрепяни участници до 35 години, без да има възрастови ограничения за останалите участници.
  • Мотивация за участие – приоритетно ще се подкрепят участници, които имат силен интерес и мотивация да се развиват в сферата на сетивния театър и имат вече предишен опит в създаването или участието в поне един интердисциплинарен проект в сферата на перформативното изкуство.

За да кандидатствате за стипендия, моля, изпратете в срок до 22 юли 2019 г. на email: info@sensorytheatresofia.com творческа биография, мотивационно писмо и контакти за участието ви в Академията. Одобрените участници ще бъдат уведомени в срок до 24 юли 2019 г.

За обучението „Въображението като протагонист”:

Това е интензивен семинар – лаборатория, която въвежда специфичния сетивен език и неговото приложение в сценичните изкуства и други дисциплини. Обучението е подходящо за актьори, танцьори, артисти, фасилитаттори и професионални изследователи от различни сфери.

В този 5-дневен семинар участниците ще се научат да създават свои собствени сетивни портали в контекста на своята култура, традиции и наследство. Целта на семинара е да подчертае силата на личния опит и по този начин да събуди отново паметта на тялото. Придобивайки осъзнатост за телата и сетивата си, можем да получим достъп до изконните истини и спомени, които ние сами сме си наложили да забравим.

Семинарът ще завърши с представление-лабиринт на 29 юли, което ще бъде резултат от обучението. Повече информация за съдържанието на Лятната академия за сетивен театър в с. Хотница през 2019 г. прочетете тук.

Очакваме кандидатурите ви с нетърпение!