TIMEBREAD-сайт

Лятна академия за сетивен театър – ВРЕМЕХЛЯБ

Между 25 и 30 август 2020 ще се проведе за четвърта поредна година Лятната академия за сетивен театър в с. Хотница. Тя представлява творческа лаборатория, обучение в методите на театъра на сетивата и създаване на интерактивно представление-лабиринт като резултат от уъркшопа. Обучението е подходящо за артисти, културолози, антрополози, психолози, фасилитатори и вдъхновени дилетанти от различни сфери. Темата на Академията тази година е „ВРЕМЕХЛЯБ“ и ще бъде водена от артистичния директор на „Театър на сетивата София“ – Михаил Димов, който е и основател на Лятната академия за сетивен театър в с. Хотница.

„ВРЕМЕХЛЯБ е едно пътуване назад във времето в търсене на Съзнанието, породило самото време и пространство. Това Съзнание никога не е било далеч и нашите предци са го усещали, но как? Така както ние ли, или по различен начин? ВРЕМЕХЛЯБ ще изследва тази странна територия на паметта, пропита в ритуал, наричане, в шевица или обреден хляб. Възможно е в процеса на това изследване да си спомним, че ние сме били ТЕ и че търсенето на изход от лабиринта на времето и пространството никога не е спирал. Но дали не е време за НАМИРАНЕ? Хлябът е втасал, готов е  за изпичане.“ – разказва за творческата концепция на уъркшопа, Михаил Димов.

Тазгодишното обучение за сетивен театър в с. Хотница ще постави началото на дългосрочен проект на „Театър на сетивата София“ със заглавие „ВРЕМЕХЛЯБ“.  Той изследва връзката ни със Земята и Космоса в контекста на миналото и традициите и е вдъхновен от района на село Хотница като археологически и етнографски феномен, както и от настоящите му жители – носители на древността и традициите. Намерението ни е с всяка изминала година да се спускаме все по-надолу в пластовете на времето (в района са запазени следи от ВСИЧКИ етапи в развитието на човешката цивилизация) и с помощта на учени: археолози, историци, етнографи и мистици да достигнем до сърцевината на ЧОВЕКОКОСМОСА. Тук и сега.

Последвайте ни в това пътуване – процес.

>>> КОГА: 25 – 30 август 2020 г.

Обучението ще завърши с представление-лабиринт на 29 август (събота) като резултат от Академията. Ако желаете да го посетите, моля пишете ни предварително на info@sensorytheatresofia.com

>>> КЪДЕ: село Хотница е красиво и мистично село в близост до град Велико Търново. Селото е известно със своя живописен водопад и древно златно съкровище, намерено на територията му.

>>> ЦЕНА на обучението: 200 лв.

>>> ТРАНСПОРТ И НАСТАНЯВАНЕ: участниците сами организират и покриват разходите за транспорт и настаняване в Хотница, където има къща за гости и възможности за частни квартири или къмпингуване. При необходимост от съдействие, ни пишете на info@sensorytheatresofia.com

>>> ЗАПИСВАНЕ за участие: Ако искате да се включите в Академията, ни изпратете кратко представяне на себе си и защо искате да участвате до 20 август 2020 г. на info@sensorytheatresofia.com

ЗА ВОДЕЩИЯ на Академията:
Михаил Димов е визионер, новатор в сферата на съвременното изкуство и театъра с над 25 годишен опит в създаването на музикални и арт събития, музикант, диджей, радиоводещ и фасилитатор на креативни обучения. Той е артистичен директор на „Театър на сетивата София” от 2013 г. и досега е режисирал над 20 сетивни представления и интерактивни преживявания. Има и дългогодишен опит като изпълнител и продуцент в иновативните музикални проекти: BALKAN SCIENTISTS Soundsystem, SHAMANI TRIO, ZionLionz Party Machine, Sofia DUBJAZZ Pioneeers, the Silenauts. Основател на „Института за изследване на Тишината” – иновативна концепция, представяща набор от практики за творческо общуване и себеизследване отвъд думите, както и на практиката “Сетивни градски пътувания”. Водещ е на множество обучения в сферата на сетивния театър в България, Австрия и Дания. Процесите, водени от него са винаги непредсказуеми, вдъхновяващи и дълбоки. Какво ще се бъде всяко следващо е изненада и за него самия.

Повече за предходните три издания на Лятната академия за сетивен театър в с. Хотница с международни гости-обучители, можете да видите на следните линкове:

2017 г. с гост Енрике Варгас – създателя на жанра театър на сетивата

2018 г. с гост Иуън Бриок – бащата на театъра на сетивния-лабиринт в България

2019 г. с гост Габриел Ернандес – артистичен директор на Teatro de los Sentidos в Барселона

 

« 1 of 2 »