Vargas-BG

Поетика на обекта – уъркшоп с Енрике Варгас

Легендарният създател на театъра на сетивния лабиринт, ЕНРИКЕ ВАРГАС, пристига това лято ОТНОВО в България, за да проведе втори тридневен уъркшоп, представящ разработвания от него уникален поетично-театрален език.

По време на миналогодишния уъркшоп „Природата на лабиринта и мистерията на играта“, Енрике Варгас ни въведе в неговия сетивен метод. С характерния за него стил, в който преобладават повече въпросите, отколкото отговорите, той ни направи изследователи в темите за природата на Лабиринта, за връзката между сетивното и въплъщаването на невидимото, както и за ролята на въображението за „отключването“ на вътрешния Лабиринт от образи, асоциации и спомени. Всеки човек е лабиринт. Как да открием лабиринта в себе си и в Другия? С този въпрос ни обогати първата среща със създателя наи сетивния театър.

ТОВА ЛЯТО Енрике Варгас се връща за едно по- голямо задълбочаване в лабиринта на сетивно – поетичния език и разкриването на неговото богатство и възможности. Следващата стъпка в това пътуване е навлизането във всеобхватната тема за ролята на обекта в сетивния театър.

НОВИЯТ уъркшоп се нарича „Поетика на обекта“.
Ще се докоснем до ТАЙНАТА, която се крие в света на обектите. Какво означава да слушаш един обект, без да го манипулираш? Как чрез видимия обект може да се навлезе в света на символите? Как в малкото можем да открием голямото? Как можем да създадем Лабиринт от малките обекти, които ни заобикалят и да накараме минаващия през Лабиринта да „пътува“ чрез него, дълбоко в себе си?

Това са само част от въпросите, които ще изследва предстоящият уъркшоп „Поетика на обекта”. Също така уъркшопът дава вълнуваща възможност за среща и личен контакт със създателя на чудото на Лабиринта – театралният шаман Енрике Варгас, както и за работа с ядрото на екипа на “Театър на сетивата София”.

Уникалното и различното при тази среща ще бъде и МЯСТОТО на случване. Този път уъркшопът ще се проведе в с. Хотница, китно и мистично село в близост до Велико Търново. Село Хотница е известно с красивия си водопад и съкровището, намерено в неговото землище. Също така постепенно селото се превръща в център на алтернативна култура. Появяват се нови чуждестранни заселници. Съществува план за превръщането му в център за лабиринтско изкуство и фестивал за context oriented arts. Новият уъркшоп с Енрике Варгас е важна стъпка в тази посока. Присъствието на създателят на Лабиринта ще бъде „освещаване“ на мястото и отваряне на вратата за нови и вълшебни лабиринтски събития там. Всеки присъстващ ще стане свидетел и съ-участник на това НАЧАЛО.

>>>>>КОГА:
28 юли – пристигане в Хотница, уъркшоп от 17:00 ч. до 21:00
29 и 30 юли – уъркшоп от 11:00 до 20:00 ч. (с почивка)

ЦЕНА за участие в уъркшопа: 250 лв.

ТРАНСПОРТ и НАСТАНЯВАНЕ: участниците сами поемат разходите по транспорта и настаняването си. Възможностите за спане са на хотел, хостел във Велико Търново или на палатки в мястото на уъркшопа в село Хотница, където условията са фестивални.

ХРАНА: на принципа на споделянето. Има условия за готвене и приготвяне на обща храна.

ЗАПИСВАНЕ за УЪРКШОПА:
В срок до 10 юли 2017 изпратете кратко представяне на себе си, мотивация за участие, и контакти за обратна връзка на имейл: info@sensorytheatresofia.com .

МЕСТАТА СА ОГРАНИЧЕНИ, затова предимство ще получат кандидатите с интерес към интерактивните и експериментални театрални форми, както и готовност да се включат в предстоящите проекти на „Театър на сетивата София”.

Работен език на уъркшопа: английски

>>>>>> КОЙ Е ЕНРИКЕ ВАРГАС?
Енрике Варгас е колумбийски драматург, режисьор и антрополог, баща на Театъра на сетивния Лабиринт и творец на поетичен театрален език с огромно влияние в свта на съвременното изкуство. Роден през 1940 г., Енрике Варгас стъпва на необикновения си път в изкуството още като дете, когато измисля ритуали и игри в подобните на лабиринт кафени плантации на Андите, където израства. По-късно изучава драматургия, актьорско майсторство и режисура в Богота, както и антропология в Мичиган, САЩ.

Като антрополог посвещава 15 години на изследването на игрите, ритуалите и митовете на колумбийска Амазония и нейните древни шамански традиции. Бил е драматург и режисьор в един от най-влиятелните експериментални театри в света „La Mama” в Ню Йорк, където създава впечатляващи творби, резултат от иновативните му изследвания в областта на театралния език.

През 1993 г. става основател и артистичен директор на Teatro de los Sentidos (Театър на сетивата) в Барселона – международна трупа от артисти и изследователи от различни дисциплини, обединени от иновативните си търсения. Енрике Варгас разработва философия за езика на сетивата и поетиката на играта. Създател е на театрални творби с голямо международно влияние между които – трилогията „Под знака на лабиринта“ „Нишката на Ариадна“, „Ехото на сянката“, „Ферментация“, „Кратки упражнения по добро умиране“ и др. Носител е на множество престижни театрални награди, както и на награда на ЮНЕСКО за театрални изследвания.