Ателиета 2024 сайт

Творчески ателиета за сетивен театър с младежи от SOS детски селища

📢 За четвърта поредна година “Театър на сетивата София” и SOS детски селища България се обединяват с цел подкрепа и развитие на децата, лишени от родителски грижи в страната.

🚌 От юни до септември 2024 г. артисти от трупата на “Театър на сетивата София” са на посещение в SOS детските селища в страната, за да проведат серия от творчески ателиета за развитие на “меки умения” през методите на изкуството и сетивния театър за младежи, лишени от родителски грижи, на които им предстои скоро за завършат училище и да се адаптират в обществото като самостоятелни индивиди.

🌿 Т.нар. „меки умения“ се придобиват в хода на личностното израстване на индивида и се свързват с качества като емоционална интелигентност, емпатия, способност за изслушване и ясно себеизразяване, гъвкавост, непредубеденост, отвореност към другите и към света, позитивно и креативно мислене, адаптивност при променливи условия, отговорност и управление на времето.

🎭 Сетивният театър е мултижанрово, имерсивно (потапящо) изкуство, в което има елементи от театър, музика, танц, визуални и приложни изкуства, представени под формата на образователни игри, задачи за импровизация и сетивни преживявания. За разлика от класическия театър, сетивният театър е интерактивен и въвлича лично публиката в творческо взаимодействие с артистите, като при това активира всичките й пет сетива – зрение, слух, осезание, вкус и обоняние.

🎇 Заниманията със сетивен театър стимулират сетивността и въображението на участниците, поставяйки ги в ситуации, в които те са главните герои, от чийто избор зависи хода на действието. Ето защо участието в сетивен театър развива чувствителността, спонтаността, способността да се общува свободно и непринудено с непознати, както и чувството за отговорност и взаимосвързаност между членовете на екипа.

🎊Всяко едно от тридневните творчески ателиета с младежите ще завърши с публично представяне на резулатите от тях под формата на сетивно преживяване – пърформанс, отворен за техни приятели и публика от Трявна, Габрово, Велико Търново, София и Перник.

📩 Ако имате желание да се включите като публика в някое от предстоящите отворени покази на резулатите от проекта, пишете ни на info@sensorytheatresofia.com, за да запазите своето място!

📅 ПРОГРАМА на проекта:
17-19 юни – гр. Трявна (с младежи от Трявна и Габрово)
2-4 юли – с. Баня (с младежи от Велико Търново)
септември – с. Дрен (с младежи от София и Перник)

🙏 Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд “Култура” по програма “Социално ангажирани изкуства” 2023 г.