62592169_441915816633592_7235281935243673600_n

Лятна Академия за Сетивен Театър в с. Хотница

Обучение и сетивен пърформанс „Въображението като протагонист“

Въведение в езика на сетивата с Габриел Ернандес, Teatro de los Sentidos, Барселона

Лятната академия за сетивен театър е уникално начинание, което има своята необикновена история. Установена в село Хотница на 15 км от Велико Търново по силата на едно странно видение, тя беше благословена в първото си издание от създателя на театъра на сетивата в световен мащаб – колумбийският антрополог Енрике Варгас. Още през първата година старата къща на Руска и Иван като че ли оживя в едно учебно представление и се превърна в мистичен портал между световете! Във второто си издание Академията беше водена от уелския режисьор и театрален изследовател Юън Бриок – първоучител и основател на сетивния Лабиринт в България и други европейски държави. Тогава старото читалище на селото се превърна в дом на истинско магично представление-Лабиринт. С присъствието и работата си на терена в Хотница Енерике Варгас и Юан Бриок  легитимираха и дадоха начален тласък на лятната академия, като създадоха благодатна почва за нейното следващо издание, в което водещ ще бъде наследникът на Енрике Вергас в Teatro de los Sentidos в Барселона – Габриел Ернандес.

За обучението „Въображението като протагонист”:

Това е интензивен семинар – лаборатория, която въвежда специфичния сетивен език и неговото приложение в сценичните изкуства и други дисциплини. Обучението е подходящо за актьори, танцьори, артисти, фасилитаттори и професионални изследователи от различни сфери.

„Можем да поставим под въпрос нашите спомени, за да създадем бъдещето си“

Представете си едно пътуване и изследване на миналото, настоящето и бъдещето чрез спомени и пространства, през интимността на собствените ни тела и заобикалящата ни среда, пътуване по една едновременно лична и колективна карта.

„Сетивата са прозорци към това, което се намира вътре в нас, и научавайки се да изследваме сетивността си, имаме възможност да надникнем през тези прозорци.“

В този 5-дневен семинар участниците ще се научат да създават свои собствени сетивни портали в контекста на своята култура, традиции и наследство. Целта на семинара е да подчертае силата на личния опит и по този начин да събуди отново паметта на тялото. Придобивайки осъзнатост за телата и сетивата си, можем да получим достъп до изконните истини и спомени, които ние сами сме си наложили да забравим.

Целите на Третата лятна академия за сетивен театър в Хотница са:

– Да открием различни възможности за изразяване и комуникация отвъд ежедневните взаимодействия, като по този начин създадем нов сетивен език.

– Да преоткрием своето тяло и среда, като си позволим да бъдем водени от звуци, аромати, вкусове.

– Да активираме спящите ни сетива, за да развием своя потенциал за пълно себеизразяване.

– Да научим как да използваме методите на сетивния театър, за да вдъхнем живот на всяко пространство и да го пресъздадем по поетичен начин.

– Да създадем заедно упражнения за баланс и стабилност, за да събудим всички сетива – много повече от петте, които познаваме.

– Да засилим способността си да възприемаме чрез паметта на тялото.

– Да използваме играта като основен инструмент за представяне и изразяване.

– Да използваме аромати и тяхната връзка с паметта и спомените.

– Да изследваме изкуството на вслушването –  Тишината

– Да изследваме връзката „актьор – обитател: публика – пътник”

– Да се научим да творим и да създаваме водени преживявания в тъмнина

След като тялото е подготвено ще работим по-дълбоко със сетивната памет, с аромати, вкусове, допир и с обкръжаващата ни среда. Като краен резултат от обучението ще създадем сетивна инсталация – представление, отворено за публика. Работейки със спомените на пространството, ще позволим на публиката да опознае наново своята среда, като я превърнем в нещо игриво и неочаквано.

>>>>> КОГА: 26 – 30 ЮЛИ 2019

Семинарът ще завърши с представление-лабиринт на 29 юли, което ще бъде резултат от обучението. Ако желаете да го посетите, моля пишете ни предварително на info@sensorytheatresofia.com

>>>>>> КЪДЕ: село Хотница е красиво и мистично село в близост до град Велико Търново, България. Селото е известно със своя водопад и древното златно съкровище, намерено на територията му.

>>>>>> ЦЕНА НА ОБУЧЕНИЕТО: 300 лв.

>>> ТРАНСПОРТ И НАСТАНЯВАНЕ: участниците трябва да организират и покрият разходите за транспорт и настаняване в Хотница. Има няколко възможности за настаняване: къщи за гости , както и Sky Light retreat център с геодомове, които горещо препоръчваме. За повече инфо и резервация, се свържете с iskra@iskrapetrova.com

ЗАПИСВАНЕ ЗА СЕМИНАРА: Ако искате да участвате в обучението, изпратете ни кратко представяне до 20 юли 2019 г. – автобиография, имате ли някакъв опит със сетивен театър и  информация за контакт на info@sensorytheatresofia.com или ни се обадете на 00359 885617207

Работен език на семинара: английски

Кой е Габриел Ернандес?

Габриел Ернандес е обучител, театрален режисьор, актьор и един от директорите на Teatro de los Sentidos, Колумбия – Испания, съосновател на Navigators – Sensory theatre and Research в Белгия, директор на PLANETA 15, сетивна платформа за семейства и младежи. Чрез изследване на сетивните преживявания той развива уменията си за проектиране и създаване на интерактивни инсталации, представления и пресъздаване на сетивни пространства по целия свят.

Габриел е един от основателите на Teatro de los Sentidos от 1989 г. насам и от 2018 г. той е артистичен директор заедно с Енрике Варгас, както и технически директор на компанията, отговарящ за дизайна на лабиринти и преживявания, сценографията и изграждане на различните инсталации. Габриел пътува по всички континенти, правейки сетивни преживявания и артистични представления и въвеждайки езика на сетивата. Научете повече на www.gabrielhernandez.eu

ПРОЕКТЪТ СЕ ОСЪЩЕСТВЯВА С ФИНАНСОВАТА ПОДКРЕПА НА НАЦИОНАЛЕН ФОНД КУЛТУРА, Програма “Творческо развитие”.

« 1 of 2 »