dobrovoltsi-burgas

Покана за доброволци за “Корабът на Ной” – сетивен спектакъл в Бургас

„ТЕАТЪР НА СЕТИВАТА СОФИЯ” и Фестивал за съвременни изкуства „ВОДА“ 2022
отправят покана за доброволци, които да участват в създаването на сетивния спектакъл-лабиринт „Корабът на Ной“ в Бургас през октомври.
Подготовката на един Лабиринт (така кратко наричаме спектаклите си) е свързана винаги с дълбинен изследователско-творчески Процес, в който спектакълът се ражда буквално пред очите ни. Този Процес на интуитивно съзидание е естествена част от произведението на изкуството, което представлява Лабиринтът. Без Него той не би могъл да се случи като чудо, като портал към други “вътрешни” и “външни” измерения.
Каним ви да станете част от този Процес като доброволци, които ще бъдат въведени в света и езика на сетивния тетатър и ще завършат обучението си с участие в истински спектакъл-Лабиринт.
Благодарение на фестивал „ВОДА“ публиката от Бургас вече за трета година има възможност да се докосне лично и да преживее различни форми на сетивен и имерсивен театър, въвличащ я активно в самото представление.
След спактакъла “ХРАМ” (2020) и сетивното пътуване-пърформанс “Вътрешни градски пейзажи” (2021) бургазлии отново ще могат да се включат в творческото обучение и процес по създаването на сетивен спектакъл на територията на града – „Корабът на Ной“, който ще се случи в Конгресния център на Пристанище Бургас.
Наближава ли отново големият Потоп? Ще успее ли този път светът да премине над бездната на саморазрушението? Ако не, колко и кои ще бъдат спасените и какво ще успеят те пренесат в Новия свят отвъд? Ако тези пъроси ви вълнуват искрено и усетите повик да се включите в иновативен екип, търсещ отговорите им във формата на НЕОбичаен спектакъл – свържете се с нас. Непременно!
Фестивал “ВОДА” 2022 ще се проведе от 1 до 5 октомври в Бургас. Работата по подготовката на спектакъла и представянето му пред публика ще се осъществи в периода 19 септември – 3 октомври 2022.
Какво е Театър на сетивния лабиринт?
Същността на Театъра на сетивния Лабиринт се намира в пространството на съкровеното и затова трудно се предава с думи. Само личното преживяване може да ви разкрие тази същност. И все пак Театър на сетивния Лабиринт е:
– Интерактивен артистичен процес, водещ до създаването на представление, силно свързано със специфичния контекст на мястото, където се случва /site specific performance/
– Пърформанс, в който ролите на «публика» и «артисти» се смесват и те се превръщат в съ-творци на едно уникално и неповторимо представление;
– Едновременно древен и съвременен ритуал, при който посетителите преминават един след друг през инсталация – лабиринт, наситена с необичайни сетивни провокации /слухови, осезателни, обонятелни, визуални, вкусови/;
– Лично пътуване в неизвестното, в тъмното, в мига “тук и сега”, при което с всяка следваща крачка се доближаваме до срещата с вътрешното си Аз, с Другия, с Вселената…
От кандидатите очакваме:
– да бъдат чувствителни, присъствени, интуитивни, креативни, иновативно мислещи, прецизни, умеещи да се движат точно във времето хора от различни възрасти, с уникален набор от артистични и/или технически умения (колкото по-необичайни толкова по-добре).
– Да се включат в творческия процес, репетициите и представянето на спектакъла пред публика за ЦЕЛИЯ срок на проекта – от 19 септември до 3 октомври 2022 г. като заетостта е по 5 часа на ден. Точният график на репетициите ще бъде уточнен в зависимост от заетостта на избраните кандидати.
Ако се разпознавате в това описание и искате да кандидатствате, моля попълнете следния формуляр – https://docs.google.com/…/1rg8UgXnhv94C82Vez8bg5tg…/edit
Селектираните участници – до 12 души, ще преминат през безплатно обучение в методите на сетивния театър с екипа на „Театър на сетивата София“ – пионери в развитието на този жанр у нас на над 15 годишен опит в сферата.
Можете да научите повече за нашите проекти ТУК.
Повече за доброволството в спектакъла: 0898912545, Петя Стойкова
Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд “Култура” по програма Едногодишен грант 21.